Wat is golfbiljart? - NLGB

Ga naar de inhoud

Wat is golfbiljart?

Noord-Limburgse Golfbiljartbond


Wat is Golfbiljart?

Het Golfbiljart:

Een golfbiljart heeft veel overeenkomsten met het biljart zoals U dat kent.  Aan elke korte zijde is een doelgat in de lei waardoor de speelballen verdwijnen. Naast het doelgat staan twee aluminium stoppen waar een rubberen ring rond zit.
Midden op het biljart bevinden zich ook een gelijk soort stoppen die in kruis formaat zijn opgesteld.
Golfbiljarts zijn ingericht met een muntproever, zodra er een munt ingeworpen wordt komen er 5 rode en 5 witte speelballen vrij.
Golfbiljarts zijn wat de afmetingen betreft niet zo groot als een normaal biljart, daarom ideaal voor caf├ęs, verenigingsbebouwen, bejaardenhuizen, bedrijfskantines enz... die niet over zoveel plaats beschikken. Deze golfbiljarts zijn niet zo zwaar, dus verplaatsbaar.


Golfbiljartspel:

Na het inwerpen van een munt komen 5 rode en 5 witte speelballen vrij. Het golfbiljartspel wordt gelijktijdig gespeeld door 2 spelers. Een speler gaat spelen aan de korte zijde met de 5 rode speelballen en de andere speler aan de andere korte zijde met de 5 witte speelballen. De speler die het eerst zijn speelballen aan de overzijde doelt is de winnaar.
Maar zo eenvoudig is dat niet, golfbiljart is een aanval- en verdedigingsspel. Elk spel kent weer heel andere situaties door de duizenden mogelijkheden die golfbiljart biedt. Daarom is het ook als kijkspel zeer gewaardeerd. Na een eerste partij volgt een 2de partij. De spelers wisselen nu van korte zijde. Wint een van de spelers beide partijen, dan is hij winnaar. Wordt het 1 tegen 1 dan volgt er een 3de en beslissende partij om de eindwinnaar te kennen.
Het meest gespeelde spel wordt door twee spelers gespeeld, maar ook koppelwedstrijden zijn mogelijk en zeer aantrekkelijk.


Reglementen:

Zoals bij elke sport behoort ook bij golfbiljart een wedstrijdreglement e.d. om het spel in goede banen te leiden.
In dit reglement staat onder andere alles over het aanbrengen van de kaderlijnen en stippen die nodig zijn voor enkele regels, de eisen van het biljart, spelregels, puntentelling en wetenswaardigheden over competitie spelen.

Terug naar de inhoud